Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2006 11:48 - Венеция - величие, история, изкушение
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 10555 Коментари: 6 Гласове:
0



    Венеция - Бисерът на Италия, изникнал от водата на венецианската лагуна оше през V в. сл.Хр., винаги е очаровал целия свят със своите величествени дворци, романтични канали и красиви площади. Градът живее в неразривна връзка с отминалите години на величие и разкош. Неповторимият венециански стил е навсякъде - в прекрасните вили на аристократи и богати търговци от XV век, в елегантните ресторанти, в оригиналните фрески. Tук всеки любител на изкуството и романтиката е като в рая.
     Всеки потопил се веднъж в атмосферата на Венеция, остава очарован за цял живот. Може да има различни мнения за града на водата, но хората, попаднали във вихъра на Карнавала през февруари, са абсолютно единодушни - друг такъв град и друг такъв взрив на желанието за тържество няма. През февруари Венеция е зад най - красивата маска,  позната на света. Тя  обаче не само не скрива очарованието на града край Канале Гранде, а напротив - прави го още по - жив, още по - неустоим.
     Традицията на Венецианския карнавал датира от 998г., когато хърватски пирати отвлекли местна девойка. Младите венецианци догонили пиратите и освободили момичето. В чест на победата те устроили празник, който дава началото на карнавала и се превръща в любимо забавление за всички слоеве от населението. А откакто австрийският император Франческо Джузепе участва инкогнито във веселбата, кралските особи стават редовни  участници във всенародното веселие.
    Най - истинския дух на Венеция се усеща чрез разходка с корабче по каналите -3,10 евро струва двупосочен билет между две точки в града, 10,50 евро пък е 24-часова карта за всички линии, включваща и 90 - минутна разходка по Канале Гранде. Особено за туристи, дошли тук за кратко, това е най - добрата възможност да зърнат поне отвън множество дворци, катедрали, храмове и очарователните венвциански тесни къщички. Незабравим елемент от очарованието на Венеция са раираните дървени колове, които се подават навсякъде из каналите. За тях венецианците връзват лодките си. Те не гният във водата защото са направени от специално дърво, а слой смола защитава подводната им част от разрушение. Пясъчните острови са укрепени със същото дърво.При съприкосновение с водата тази дървесина става като камък.
imageВсички лодки са боядисани с черна боя - така е прието от векове назад.
 
    За съжаление с всяка изминала година този романтичен оазис потъва с няколко сантиметра. Причина за това са корабите, които ежедневно минават през Венецианския залив и постепено увеличават нивото на водата в Адриатическо море. За последните 10 години нивото на водата се е покачило с 35 см.
    Посещението на Венеция е изключително вълнуващо. Тук може да обиколите площада и базиликата Сан Марко. Не бива да се пропуска и Дворецът на Дойите, Моста Риалто, Моста на въздишките.По него осъдените преминавали от двореца към затвора и от тук за последно виждали морето и небето. Единствено знаменития любовник Джакомо Казанова, успял да избяга от килията си.
image   Дворецът на  Дожите, тяхна резиденция.Тук са се извършвали тържествени церемонии при венчаването на дожите с техните избраници.
image Катедралата  Свети Марко - в 828 г. мощите на св.Марко били пренесени от Александрия(Египет) във  Венеция. По този случаи било прието решение за построяване на този храм.
imageМостът Риалто - най - извесния и най - красив мост от трите моста  над Големия канал.Първоначално конструкцията му е била от дърво, после се прави от камък.
image Църквата Санта Мария Делла Салуте - Сенатът във Венеция решил през 1630 г. да построи тази църква от благодарност към Дева Мария  след  избавлението на града от чумната епидемия.Тя се намира на входа на Големия Канал. Тя беше най - впечатляващата за мен, основния и купол е обточен с каменни кръгове в ъв формата на охлювчета.image
imageТова са художествени произведения от стъкло изработват се на о-в Мурано.Красота - японските туристи ги купуват като луди.Другите два  острова  на лагуната са  Бурано -  известно е с красивите дантели,  които жените плетат там и  Торчелло.
   


Тагове:   изкушение,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bambola - Пренасяш ме .
20.08.2006 17:31
Харесва ми, добре написано, само едно уточнение за любопитните, не се опитвайте да влезете през лятото с кола във Венеция, задръстванията са огромни и уханието не е на рози.
цитирай
2. zero - Италия здравей!
20.08.2006 17:41
Благодарствено Bambola. На мен също ми хареса поста ти за Италия и историята с твоята приятялка там...
цитирай
3. анонимен - Венеция....
23.06.2007 15:30
Това е наистина необикновен град,който те пренася през вековете назад и те кара да усетиш атмосферата и разкоша по това време.Видяното остава за цял живот,а желанието да се върнеш те преследва неуморно.
цитирай
4. анонимен - nova
10.10.2007 16:28
Романтика,красота и грях в едно.Тук времето е спряло.Неповторимо е.Трябва да се види,да се преживее.
цитирай
5. анонимен - icak 29.04. 2008.g
29.04.2008 14:13
venecia e prelestna, trqbva da se vidi nemoje da se opi6e s dumi.prekrasna eee!
цитирай
6. анонимен - Az puk vidyah Veneciya prez zimata. ...
07.01.2010 22:27
Az puk vidyah Veneciya prez zimata. Krasota, romantika i hubavi chasove prekarani tam s lubimite mi hora. Znam che mnogo skoro shte se vurna tam pak
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1395411
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031